Kajplats 18; Uteserveringen på Strandvägen

Fd Boccone på Strandvägen, kajplats 18.

Mitt uppdrag var att skapa ett nytt inredningskoncept på temat Nordiskt – med lite extra färg, för en uteservering som skulle bli mer inbjudande och ombonad. Jag tog fasta på det och platsens koppling till vatten, tänkte även Skärgård.

Basen av platsbyggd inredning behölls men fräschades upp.Till min hjälp här hade jag Bartosz Marin & Snickerier.
Allt möblemang förutom korgstolarna ersattes med nya bekväma och tåliga möbler med rätt stuk. För temat matchande kuddar, filtar, brickbord, växter och belysning köptes in.

INKÖP: Sika design, Cane-Line, Accademia, HM Home, Gyllstad, Bra Sommarmöbler, Lampgrossen m fl.

UTGÅNGSLÄGET:

Döbelnsgatan 77 Kungsholmen

Ett samarbete med Lawab som står för upprustning av innergården med byte av bjälklager, dränerings- och tätningsarbeten mm. Jag anlitas som trädgårdsarkitekt. I slutet av juli resulterade färdigt arbetet i stor förnyelse med marksten i stället för asfalt, formgivna snickerier och varierad växtlighet. www.lawab.se

Jag har sedan haft fortsatt skötsel, och är nu 2018 inne på mitt tredje år.

FÖRARBETET:

Lanterninerna byggs in med sittbänkar och blomlådor, efter min skiss.
En smart lösning som gör gården mer trivsam genom att glaskupolerna skyddas och ytan kan användas till även planteringar och sittplatser.

”En oslipad diamant” Bergsundsstrand

En liten lägenhet på 35 m2, med ett rum och kök, blev ett litet bohemiskt hem med en mix av Orienten, industriell Shabby chic och 50-60-tal. Här bilder från kökets renovering och inredning:
Väggar och tak målades. Nya möbler, förvarings- och inredningsdetaljer köptes in och kombinerades med sådant som funnits med sedan tidigare. Små detaljer gör skillnad:
Handtag och trälister slipades och betsades i en varmare och mörkare ton. En spaljé tillverkades av bambupinnar för porslinsblomman att klättra på. Ett fat med frukt och grönsaker av de sorter som är dekorativa, aptitliga och smakar bättre i rumstemperatur.
 

UTGÅNGSLÄGET plus RENOVERING:

Villaterrass i Vega

Ett stylinguppdrag utomhus

Projekt gick under temat Inspiration Gotland; vilket även var önskemålet för trädgårdsdesignen, som ingick också i mitt uppdrag. De två barnen i familjen har getts stort rörelseutrymme; det funktionella är en del av trivseln.
Familjen hade från början själva fyra rektangulära planteringskärl i lättbetong, och ett mindre i plåt, samt konstrottingsoffan med de grå dynorna; som syns på bilderna här nedan. Mina inköp är till stor del gjorda på Plantagen och Ikea.

UTGÅNGSLÄGET:

Uppdatering av fritidshus med liten budget

Här är ett bra exempel på optimering och återanvändning! Helt nya rum skapades – med mest egna gamla grejer! Det blir tre vinster i samma slag: ekonomiskt, personligt och klimatsmart!

Utgångsläget var färgglad 70-talsstil i ett 70-talshus – inget fel på det; men nu önskades något annat; mer modernt, och lugnare. Barnen hade växt upp och stället används mest av en vuxen person och dennes vänkrets. Behovet av förnyelse var av olika slag mao.

Jag valde att följa den mossgröna vävtapeten i sällskapsrummet, i stället för att gå emot den. Allt i kritvitt eller bjärta färger togs bort, då det gjorde att rummet kändes dystert och dammigt.
I stället behöll och adderade jag sådant av naturmaterial och -färg, och skruvade upp nyanserna lite med hjälp av en del guldskimrande grejer; som brickbordet och några av lyktorna; även föremål i färgat glas. Tack vare detta naturtema landade rummet i en harmoni med den lantliga miljön; och med sin murriga vävtapet.

UTGÅNGSLÄGET:

Jag möblerade om, mer anpassat efter ljuset, med mycket av befintliga möbler och inredningsdetaljer i fritidshuset; det fanns turligt nog även lite mer ärvda eller överblivna grejer undanstoppade. Även mer nya saker som den fina rottingsoffan, och Granits siffpuffar/fotpallar.
Tv´n fick nu det mörkaste hörnet, vilket då krävde en elementflytt. Sockerlådan med serietidningar från det forna barnrummet blev en utmärkt hylla. Tidigare loppisfynd fick nya funktioner.

INKÖP: Bara några få inköp behövdes för att få till den rätta looken:
Brickbordet i gulmetall: Ellos home, gröna kuddar, samt benvit virkad: HM Home, randig kudde: Cheeky monkey, guldiga lyktor, vykort samt avlång spegel: Spiti, blomspegel Indiska, nya rullgardiner: Ikea.Till en kostnad på sammanlagt drygt 4000 kr.

Sovrummet
Ett klassiskt möblerat barn- eller gästrum – även det det färgglad inredning; nedre vänstra bilden.
Men varför inte ta vara på möjligheten att ha ett eget vuxet sovrum, när läget nu var ett annat? Både gästande vänner och uppvuxna barn kunde ju i stället ta mer tillfälliga sovplatser i sällskapsrummet?!

Med fortsatt naturtema, återanvändning och en optimering av ytan blev rummet både generöst och vilsamt avskalat. En lyxig dubbelsäng kunde skapas tack vare ytterligare en resårsäng; en bättre begagnad som fanns att tillgå. Garderoben fick lov att vridas, och gavs draperi, med en egen ”uppfinning” till hänganordning.

 

INKÖP: Överkast, kraftig ljust grå linnegardin, linnekudde: IKEA, orange kudde: Åhléns, liten läslampa: Bright.
Till en kostnad på sammanlagt ca 1300 kr.

Strandvägen/Ulrikagatan

En innergårdsrenovering med förnyelse av exklusivt slag, i ett samarbete med LAWAB: www.lawab.se

Här anlitades jag som trädgårdsarkitekt att göra ritning och verklighet av de skisser som gjorts av en av bostadsrättsinnehavarna, som är illustratör och växtintresserad.

 

Från kaos till harmoni…
På grund av att allt behövdes lyftas in med kran blev det tvunget att ta in så mycket som möjligt vid samma tillfälle… De sista bilderna är tagna efter min två år långa garantiskötsel.

De två yttre planteringarna är rena surjordsrabatter.
I den inre cirkeln körsbärsträd och lång blomning med olika julrosor, anemoner och stjärnflocka mot en formklippt häck av liguster.
 Den genomgående färgskalan är återhållsam vit mot rosa nyanser.
 Mot muren planterades klätterbenved för att ökad ombonad känsla. Stor vikt har också lagts på valet av belysning och parksoffor.

Kungsholms strand två terrasser,
och två tillfällen av optimering och styling

Här är bilder från Birgittas två terrasser på Kungsholms strand, där styling av befintliga växter och möblemang, inklusive växtskötsel, ingick i mitt uppdrag.
Dit återkom jag dessutom en extra gång, några veckor senare, då Birgitta fått möjlighet att överta en grannes specialsnickrade blomlådor och förvaringsmöbler.

EFTER 1a stylingen MED BEFINTLIGT I INREDNING, MÖBLER OCH VÄXTKRUKOR

EFTER 2a stylingen MED NYA FÖRVARINGS- OCH PLANTERINGSLÅODR vilket gav annan möblering och placering av växter och inredningsdetaljer

Förvaringslådan och de platsanpassade blomlådorna i trä som senare blev tillgängliga, och ersatte då träsoffan och blomlådor i svart frigolit i tre av de fyra hörnen.
Dessa nya blomlådor gav en typ av lugnande enhetlighet, och den rymliga lådan är tänkt för användning både som sittmöbel och till förvaring av sådant som dynor, vattenslang och andra skötseltillbehör. 

UTGÅNGSLÄGET:

Strandlidens gruppbostad

Ett uppdrag av Bite ab/Farsta stadsdelsförvaltning

Ingången till det här projektet blev lite annorlunda. Det fanns en ritning med en oerhört avancerad växtlista, och viss anläggning hade påbörjats. Men beställaren var inte nöjd. Mitt uppdrag blev att först göra om finplaneringen av utformningen av gården liksom valet av växter och dess komposition.

Det praktiska arbetet genomfördes under sommaren 2015.
Min samarbetspartner Bygg & Miljö Stockholm ab stod för anläggning och snickerier och jag tog själv hand om det mesta av planteringen. Skötseln har numera En trädgårdsmästare hand om; entradgardsmastare.se , vilket görs i fortsatt avtal under mitt överinseende med ronderingar och avstämningar.

EFTER TVÅ ÅRS SKÖTSEL:

Då det gällde växtvalet utgick jag från den ursprungliga listan, valde färre perenner men fler av samma sort, lade till andra och ritade in blomkompositionerna med sammanhållna färgteman för att bättre passa boenden med olika typer av psykisk funktionsnedsättning. Det blev förutom perenner körsbärsträd, klätterväxter, smultronplantor, bär- och prydnadsbuskar samt kompletterande popplar till häcken mot gatan. Jag har använt stora återkommande sjok med de marktäckande perennerna trädgårdsnäva, jättedaggkåpa, lammöron och röd sockblomma, liksom blåbärstry i motsvarande busktyp.

Färdiganlagt och nyplanterat:

FÖRARBETET OCH UTGÅNGSLÄGET:

Södra Agnegatan Kungsholmen

Fyra gårdar som slogs ihop till en stor. Ett samarbete med Lawab: www.lawab.se

Här anlitades jag som trädgårdsarkitekt och var delaktig i processerna i och med planeringsstart tillsammans med företrädarna för de olika bostadsrättsföreningarna och projekt- och arbetsledare från Lawab.
Jag stod också sedan själv för planteringen.