Kajplats 18; Uteservering på Strandvägen

Fd Boccone på Strandvägen, kajplats 18.

Mitt uppdrag var att skapa ett nytt inredningskoncept på temat Nordiskt – med lite extra färg, för en uteservering som skulle bli mer inbjudande och ombonad. Jag tog fasta på det och platsens koppling till vatten, tänkte även Skärgård.

Basen av platsbyggd inredning behölls men fräschades upp.Till min hjälp här hade jag Bartosz Marin & Snickerier.
Allt möblemang förutom korgstolarna ersattes med nya bekväma och tåliga möbler med rätt stuk. För temat matchande kuddar, filtar, brickbord, växter och belysning köptes in.

INKÖP: Sika design, Cane-Line, Accademia, HM Home, Gyllstad, Bra Sommarmöbler, Lampgrossen m fl.

Inredningsförslag i RAW-stil för fritidshus

Här är mitt förslag till ett Attefallshus eller annat mindre fritidshus i den nya inredningsstilen med namnet RAW. Utvalda produkter är från Reforma, Svensson i Lammhult, House doctor, Lamplagret, Granit och Ellos home bl a.

Döbelnsgatan 77 Kungsholmen

Ett samarbete med Lawab som står för upprustning av innergården med byte av bjälklager, dränerings- och tätningsarbeten mm. Jag anlitas som trädgårdsarkitekt. I slutet av juli resulterade färdigt arbetet i stor förnyelse med marksten i stället för asfalt, formgivna snickerier och varierad växtlighet. www.lawab.se

Jag har sedan haft fortsatt skötsel, och är nu 2019 inne på mitt fjärde år.

FÖRARBETET:

Lanterninerna byggs in med sittbänkar och blomlådor, efter min skiss.
En smart lösning som gör gården mer trivsam genom att glaskupolerna skyddas samtidigt som ytan kan användas till även planteringar och sittplatser.

”En oslipad diamant” Bergsundsstrand

En liten lägenhet på 35 m2, med ett rum och kök, blev ett litet bohemiskt hem med en mix av Orienten, industriell Shabby chic och 50-60-tal. Här bilder från kökets renovering och inredning:
Väggar och tak målades. Nya möbler, förvarings- och inredningsdetaljer köptes in och kombinerades med sådant som funnits med sedan tidigare. Små detaljer som också gör skillnad: Handtag och trälister slipades och betsades i en varmare och mörkare ton. En spaljé tillverkades av bambupinnar för porslinsblomman att klättra på.
 

UTGÅNGSLÄGET plus RENOVERING:

Villaterrass i Vega

Ett stylinguppdrag utomhus

Projekt gick under temat Inspiration Gotland; vilket även var önskemålet för trädgårdsdesignen, som ingick också i mitt uppdrag. De två barnen i familjen har getts stort rörelseutrymme; det funktionella är en del av trivseln.
Familjen hade från början själva fyra rektangulära planteringskärl i lättbetong, och ett mindre i plåt, samt konstrottingsoffan med de grå dynorna; som syns på bilderna här nedan. Mina inköp är till stor del gjorda på Plantagen och Ikea.

UTGÅNGSLÄGET:

Uppdatering av fritidshus med liten budget

Här är ett bra exempel på optimering och återanvändning! Helt nya rum skapades – med mest egna gamla grejer! Det blir tre vinster i samma slag: ekonomiskt, personligt och klimatsmart!

Utgångsläget var färgglad 70-talsstil i ett 70-talshus – inget fel på det; men nu önskades något annat; mer modernt, och lugnare. Barnen hade växt upp och stället används mest av en vuxen person och dennes vänkrets. Behovet av förnyelse var av olika slag mao.

Jag möblerade om efter ljuset och valde att följa den mossgröna vävtapeten i sällskapsrummet, i stället för att gå emot den. Allt i kritvitt eller bjärta färger togs bort, då det gjorde att rummet kändes dystert och dammigt.
I stället behöll och adderade jag sådant av naturmaterial och -färg, och skruvade upp nyanserna lite med hjälp av en del guldskimrande grejer liksom föremål i färgat glas. Tack vare detta naturtema och anpassning efter naturligt ljus landade rummet i en harmoni med den lantliga miljön; och med sin murriga vävtapet.

UTGÅNGSLÄGET:

INKÖP: Här fanns en del möbler och saker undanstoppade i ett förråd, vilka kompletterades med några inköp på loppisar och bl a HM Home, Granit och Spiti för att få till den rätta looken. Även nya rullgardiner och sänglådor, vilka inköptes på IKEA.

 Sovrummet

Ett klassiskt möblerat barn- eller gästrum – även det det färgglad inredning; nedre vänstra bilden.
Men varför inte ta vara på möjligheten att ha ett eget vuxet sovrum, när läget nu var ett annat? Både gästande vänner och uppvuxna barn kunde ju i stället ta mer tillfälliga sovplatser i sällskapsrummet?!

Med fortsatt naturtema, återanvändning och en optimering av ytan blev rummet både generöst och vilsamt avskalat. En lyxig dubbelsäng kunde skapas tack vare ytterligare en resårsäng; en bättre begagnad som fanns att tillgå. Garderoben fick lov att vridas, och gavs draperi, med en egen ”uppfinning” till hänganordning.

 

INKÖP: Textilier från IKEA och Åhléns, liten läslampa: Bright.

Strandvägen/Ulrikagatan

En innergårdsrenovering med förnyelse av exklusivt slag, i ett samarbete med LAWAB: www.lawab.se

Här anlitades jag som trädgårdsarkitekt att göra ritning och verklighet av de skisser som gjorts av en av bostadsrättsinnehavarna, som är illustratör och växtintresserad.

 

Från kaos till harmoni…
På grund av att allt behövdes lyftas in med kran blev det tvunget att ta in så mycket som möjligt vid samma tillfälle… De sista bilderna är tagna efter min två år långa garantiskötsel.

De två yttre planteringarna är rena surjordsrabatter.
I den inre cirkeln körsbärsträd och lång blomning med olika julrosor, anemoner och stjärnflocka mot en formklippt häck av liguster.
 Den genomgående färgskalan är återhållsam vit mot rosa nyanser.
 Mot muren planterades klätterbenved för att ökad ombonad känsla. Stor vikt har också lagts på valet av belysning och parksoffor.

Två terrasser på Kungsholms strand

Här är bilder från Birgittas terrasser på Kungsholms strand, där styling av befintliga växter och möblemang, inklusive växtskötsel, ingick i mitt uppdrag. Dit återkom jag dessutom en extra gång då Birgitta fått möjlighet att överta en grannes specialsnickrade blomlådor och förvaringsmöbler.

EFTER 1a stylingen MED BEFINTLIGT I INREDNING, MÖBLER OCH VÄXTKRUKOR

EFTER 2a stylingen MED GRANNENS FÖRVARINGS- OCH PLANTERINGSLÅDOR
Dessa nya blomlådor gav en typ av lugnande enhetlighet, och den rymliga lådan är tänkt att fungera både som sittmöbel och till förvaring av sådant som dynor, vattenslang och andra skötseltillbehör. 

UTGÅNGSLÄGET:

Strandlidens gruppbostäder

På uppdrag av Bite Mark & anläggning ab/Farsta stadsdelsförvaltning

Jag började med att göra om finplaneringen av gårdens utformning, inklusive valet av växter och dess kompositioner. Min samarbetspartner Bygg & Miljö Stockholm ab stod för anläggning och snickerier och jag tog själv hand om det mesta av planteringen. Trädgårdsskötseln har jag fortsatt ansvar för sedan dess, fem år senare.

EFTER ETABLERING:

Då det gällde växtvalet utgick jag från den ursprungliga listan, valde färre perenner men fler av samma sort, lade till andra och ritade in blomkompositionerna med sammanhållna färgteman för att bättre pedagogiskt passa de boende på Strandliden som har olika typer av psykisk funktionsnedsättning. Det blev förutom perenner körsbärsträd, klätterväxter, smultronplantor, bär- och prydnadsbuskar samt kompletterande popplar till häcken mot gatan. Jag har använt stora återkommande sjok med de marktäckande perennerna trädgårdsnäva, jättedaggkåpa, lammöron och röd sockblomma, liksom blåbärstry i motsvarande buskplanteringar.

Färdiganlagt och nyplanterat:

FÖRARBETET OCH UTGÅNGSLÄGET: